Tavaszi idényvárás a megyei futballban

Pénteken este ligaértekezletet tartott az MLSZ Csongrád megyei igazgatósága a Kisbakter étteremben, ahol átadták a megyei labdarúgás életmű-díjait is.

Pénteken este a Kisbakter étteremben tartotta az MLSZ Csongrád megyei igazgatósága a tavaszi idényt előkészítő ligaértekezletét. Az est nyitányaként átadták az idei életmű-díjakat, amelyet a korábbi pécsi élvonalbeli labdarúgó, a Mindszent korábbi elnöke, az MLSZ Csongrád megyei igazgatóságánál kereken 30 éve, 1988 óta különböző beosztásokban (jelenleg a fegyelmi bizottság tagja) dolgozó Papp István, valamint az egykori játékvezető, Szekeres Ferenc vehette át.

A megyei labdarúgás tavaszáról Nógrádi Tibor megyei igazgató elmondta, a tavaszi idény a megyeegy esetében február 24-én indul: a sorsolás értelmében a hazaia csapatoknak február 4-én, éjfélig van lehetőségük időpont módosítási kérelmet beadni. A szezon únius 10-én zárul, az érmes csapatoknak ezúttal is lehetősége nyílik arra, hogy falunap, vagy bármi más esemény keretein belül vehessék át az érmeket, míg a központi éremosztót június 18-án, a szegedi Kisbakter étteremben tartja az MLSZ Csongrád megyei igazgatósága.

A következő bajnokságra nevezni június 25., 12 óráig lehet, az erre vonatkozó tervezeteket már megküldte az MLSZ, így a klubok előzetesen február végéig jelezhetik, melyik osztályba kívánnak nevezni. Nógrádi Tibor ismertette, a bajnoki szerkezetben nem lesz nagy eltérés az idei évhez képest, csupán az U16-os utánpótlás-bajnoksághoz képest U17-es bajnokságot írnak ki, aminek az az oka, hogy az U16-os korosztály csak három évet ölelt fel, így ha szélesítik ezt, akkor több gyermeknek biztosíthatnak futballozási lehetőséget – ezzel kedvezve a kisebb falvaknak és kluboknak is. Az U14-ben 12 csapatos elsőosztályt kíván kialakítani az igazgatóság, mert óriási különbségek mutatkoztak egye-egy mérkőzéseken, így a mostani bajnokságok első négy helyezettjeit fogják felkérni ebbe a tervezett, 12 csapatos bajnokságban.

Dékány Dóra elmondta, 174 csapat nevezett a Csongrád megyei futsal-bajnokságokba, ez országos szinten is kiemelkedő szám. A tervek szerint külön versenyeztetnék a klubokat, mégpedig erősség szerint, hogy itt se alakuljanak ki nagy különbségek egy-egy meccsen. Férfi felnőtt futsalban az idei évhez hasonlóan területi futsal bajnokságot rendez az igazgatóság, és a hölgyeknél is ez a terv – még ha erre jelenleg nem is mutatkozik sok esély. A strandlabdarúgás terén is évről-évre növekszik a létszám, tavaly 104 csapat szállt harcba. A legtöbb mérkőzést a minden igényt kielégítő Sun City Szabadidőközpontban tervezik lebonyolítani, Mórahalomra csak telítettség esetén viszik a meccseket.

Az est folyamán interaktív párbeszéd alakult ki a játékvezetői bizottság elnöke, Kalmár László és a résztvevő csapatok képviselői között, akik megvitatták a vitás eseteket: a klubvezetők, edzők pedig elmondhatták javaslataikat, észrevételeiket és sérelmeiket a játékvezetés, valamint a megyei labdarúgás őszi idényében tapasztalt dolgok kapcsán, majd az esemény egy közös vacsorával és az ehhez párosuló kiadós beszélgetésekkel zárult.