Új eszközt tesztelhettek a Szeged 2011 edzői

A Kiskundorozsmán megtartott bemutató edzésen a Szeged 2011 és a DAFC kis futballistáinak tartottak bemutató edzést.

A Szeged 2011 és a DAFC U9-es korosztályú labdarúgói próbálhatták ki az exerlights-ot, ami Horst Wein Funino játékfilozófiájának egy továbbgondolt verziója: a játékosokon világító övek vannak, ezzel jelezve, ki a csapattárs és ki az ellenfél – ezek azonban az edző által bármikor módosíthatóak, így roppant gyors döntéseket és gondolkozást igényel játék közben a résztvevőktől, hiszen aki korábban ellenfél volt, hirtelen csapattárssá válhat. Az edzéseket a Szeged 2011 U9-es csapatának két edzője, Király Dávid és Hacker Bence mellett Herceg Ferenc, a Kecskeméti Régió szakmai vezetője, valamint Velez Attila, a Kecskeméti Régió koordinátora vezényelte a kicsik számára. – írja a szeged2011.hu.

Király Dávid a foglalkozást követően azt mondta, bár a Funino-módszert alkalmazzák az edzéseken is, mégis egy teljesen új dolgot tapasztalhattak meg a gyerekek. – Úgy láttam, nagyon élvezték, teljes erőbedobással játszottak minden feladatot és nagyon tetszett nekik. Jó lenne beleépíteni a mindennapi munkánkba, a kongitív képességeket nagyon jól fejleszti az eszköz. Arra sarkall, hogy minél gyorsabban reagáljunk a pályán, mert hirtelen másik csapatba kerülhetünk vagy másik kapura kell támadnunk – fogalmazott a 2009-2010-es születésű gyerekek edzője, aki hozzátette, azért is hasznos az Exerlights, mert nagyon sok labdaérintést, mozgást és futást hordoznak magukban a gyakorlatok.

A szintén a 2009-2010-esekkel foglalkozó Hacker Bence elmondta, a kezdeti megilletődést követően nagyon jól dolgoztak a kicsik. – Új dolog volt, de jól reagáltak erre, és nagyon hasznos volt. Már a játékok közben látszott, hogy elfáradtak, nem sok pihenés volt az edzés alatt. Reméljük, hogy megérkezik majd hozzánk az eszköz, mert nagyon hasznos lenne számunkra. Rendkívül sok figyelemre és gondolkodásra készteti a játékost – fejtette ki véleményét.

Jó irányba halad a szegedi foci

Herceg Ferenc az Exerlightsról úgy fogalmazott, a gyerekeknek folyamatosan figyelniük kell, fent kell, hogy legyen a tekintetük, a szabályrendszer rugalmasságának köszönhetően pedig nincs rá esély, hogy „unatkozzon”, azaz ne gondolkozzon egy gyerek az edzésen. – Itt mindenkinek menni kell, és a folyamatosan változó körülményeket le kell reagálni, így az esélytelen hogy valaki ne használja a fejét, ne gondolkozzon. Próbáltam több gyakorlatot bemutatni, de a lehetőségeknek csak a képzelet szab határt. Ahogy az előadásomban említettem is, a Funino egy nagyon jó edzésmódszer amivel emelhetjük a szintet, viszont önmagában ez nem elég, meg kell tanítani a gyerekeknek az alapelveket, hogy különböző szituációkban hogyan helyezkedjenek. Mivel folyamatosan változtathatom a gyakorlatokat és egyre nehezebb feladatok elé állíthatom a gyerekeket, így ennek köszönhetően nem joystickal irányítjuk Őket, hanem folyamatosan gondolkozniuk kell, a világító pántok pedig nagyobb tempóra ösztönzik Őket – osztotta meg tapasztalatait Herceg Ferenc.

A Szeged 2011 alközponti státuszával kapcsolatban a Kecskeméti Régió szakmai vezetője elmondta, tisztában van vele, hogy Szegeden sok egyesület van, és vannak akiknek nem tetszenek a törekvések, de azt nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az ügyes gyerekek csak úgy fejlődnek, ha a legügyesebbekkel közösen edzenek. – Ha minden egyesületben egy korosztályban van egy-egy ügyes gyerek, abból nem lesz szegedi foci, mert ők bele fognak szürkülni a gyengébbek szintjébe. A fejlődés útja nem lehet más, csak hogy a legjobbakat központosítsuk, és ők a legjobb edzőkkel dolgozhassanak, megfelelő minőségű pályák/eszközök használatával. Szegeden jó irányba haladnak a dolgok, sok minden változott az elmúlt másfél év alatt, ha pedig a stadion és az edzőközpont megépül, még látványosabb lesz a fejlődés. Ami cél lehet, hogy az olyan tehetséges gyerekek, mint Mahler Gergő, akit most 12 évesen elvittek az MTK-hoz, maradjanak Szegeden, teremtsük meg a fejlődésükhöz szükséges feltételeket, és majd később – mikor már lelkileg is elbírják ezt a terhet – váltsanak klubot, ha a tehetségük arra predesztinálja Őket. Adjuk meg nekik a lehetőséget, hogy itt maradjanak, itt fejlődjenek közel a családjukhoz, a gyökereikhez, mivel a nyugodt, biztos háttér nélkülözhetetlen a gyerekek testi és lelki fejlődéséhez. – zárta Herceg Ferenc.

Fotó forrása: szeged2011.hu