Vita a szegedi ovifoci-pályák körül

Sivataggá válnak az ovik?

„Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a gyönyörű, ligetes jellegű óvodák sivataggá válnak, ugyanis összesen 50 darab fát kellene kivágni. A műfüves pályák jelentősen csökkentenék a gyermekek szabad mozgásterét. Az életkori sajátosságokból adódóan nem minden óvodás gyermeknek nyújt sikerélményt.” – ezzel az indokkal támasztja alá Bartáné Tóth Mária Magdolna, a Szegedi ÓVI igazgatója, hogy miért nincs szüksége négy szegedi óvodának az MLSZ műfüves pályájára.

Szegeden a Tabán, a Vedres, a Garam és a Jerney utcai óvoda kaphatott volna műfüves pályát, amihez több mint 61 millió forintos támogatást biztosítana az MLSZ, mindössze 10% önerőre van szükség.

Kardos János, a szegedi önkormányzat művelődési osztályának vezetője a delmagyar.hu-nak elmondta, az intézményeknek nagy teher lenne a beruházás, hiszen a munkát végző 40 tonnás gépjárművek is bemennének, amelyek rongálják a járdát, az udvart, és kerítést is kellene ehhez bontani, ez pedig nem várt költségeket vonzana magával.

Szentgyörgyi Pál alpolgármester hozzátette, emellett területet kellene lezárni, az építőanyagoknak pedig helyet biztosítani, tehát az udvarok védelmében nem kérik a támogatást, illetve azért, mert a gyerekeknek szabad mozgásra van szükségük, nem kötöttre.

Mihálffy Béla, Kiskundorozsma képviselője azt mondta, csupán három fát kellene kivágni a műfüves pálya megépítéséhez, amire annyira lenne szüksége az intézménynek, mint egy falat kenyérre. Nógrádi Tibor, az MLSZ Csongrád megyei igazgatója hozzátette, a közgyűlés már elfogadta ezeket a helyszíneket, valamint felhívta a figyelmet arra is, hogy a műfüves terület nemcsak focira alkalmas, hanem számos sport- és mozgásforma űzéséhez biztosít hosszú távon 21. századi körülményeket a gyermekek fejlődése érdekében.

Fotó forrása: kisalfold.hu