Európa Ligát nyert a szentesi kapus

Molnár F. Tamás nemzetközi sikere – a virtuális térben.

Európa Liga-győztesnek mondhatja magát Molnár F. Tamás – no, sajnos nem a való életről van szó, hanem a Football Manager nevű számítógépes játékról. Az FM-ben menedzserként irányíthatjuk a világ számos országának csapatát – a legnagyobb sztárkluboktól kezdve akár magyar együttesek kispadjára is leülhetünk a laptopunk mögött. A mi feladatunk összeállítani a kezdőcsapatot, intézhetjük az átigazolásokat, kialakíthatjuk a taktikát, az edzéstervet, és még ezernyi apróságra kell figyelni annak érdekében, hogy sikeresek legyünk. Közel sem olyan egyszerű tehát a Barcelonával, vagy a Manchester Cityvel sikereket elérni, hiszen itt jóval nagyobb az elvárás a vezetőség felől is – persze egy magyar csapatot nemzetközi sikerekig vezetni sem kis feladat.

Így tett Molnár F. Tamás: a jelenleg a Kisvárdában játszó szentesi kapus egykori klubját, a Szolnokot vezette Európa Liga-győzelemig, miután a 2024/25-ös idény fináléjában csapatával legyőzte a Sevillát. Nem kis út vezetett idáig a kapus számára, hiszen a szolnokiakkal az NB II-ből kellett indulnia, azonban néhány szezon lejátszása után sikerült begyűjtenie a Szolnok történetének első nemzetközi trófeáját.

Győzelem az Európa Ligában

– Igazából nem volt ilyen célkitűzésem, amikor elkezdtem ezt a karriert. Általában szokott lenni egy koncepció és egy cél, hogy mit szeretnék elérni rövid-, illetve hosszútávon. Próbálom azért a Football Manager lehetőséghez mérten behatárolni ezeket a célokat és mérföldköveket. Persze, ahogy az apróbb célok megvalósultak, utána jönnek a továbbiak. Ebben a karrierben például 2 év után szerettem volna NB I-be jutni, majd ott a második év után nemzetközi szereplést elérni. Miután láttam, hogy a nemzetközi szereplés megvan a Bajnokok Ligája csoportkörben való részvétellel, de továbbjutni még nem sikerült, így kerültem át az Európa-Ligába, ahol először elődöntő, majd a következő évben már a győzelem is meglett. A fő motiváció most már, hogy az újonnan elkészült stadiont – amit a tragikus sorsú szolnoki Szűcs Sándor után neveztem el – kibővítsem a maximum 14 ezresre és továbbra is rengeteg magyar legyen a keretben – részletezte a Szolnokkal kezdett karrierjét Molnár F. Tamás.

A játék egyébként igen reális: a játékosok képességeit (amely mentális, fizikai és technikai részekre vannak bontva) 1 és 20 közötti értékek jelzik, például Lionel Messi cselezési képessége értelemszerűen 20-as, de mondjuk Mohamed Salah robbanékonysága vagy gyorsasága is magas értéket kapott. – A játék valóság alapja a mérhetetlen adatbázisban rejlik, ami sok élcsapatnak segített már. Roberto Firminót a Hoffenheim a játékon keresztül fedezte fel, majd szerződtette a Liverpool. A taktikai részhez azért kell némi tudás, de igazából egy laikus, aki sok meccset nézett már, ő is simán bele tudja vinni az elképzelését. Ami fontosabb, az edzések, felkészülés, játékos lelkek, amihez azért szerintem kell egy kis játékos múlt, hogy jól össze legyenek rakva és az öltöző ne lázadjon fel – tette hozzá Molnár F. Tamás.

Az NB I-et is Molnár F. Tamás Szolnokja nyerte 2025-ben

Kitért rá, pályafutása után szeretne kapusedzőként dolgozni, mert úgy érzi, ebben tudja majd a legtöbbet továbbadni a fiataloknak. – Többször hallottam már edzőktől, hogy a Football Manager alapján a felállás illetve játékos szerepkörökben azért hoztak már nekik újat, vagy éppen rájöttek, hogy lehetne egy játékos hatékonyabb a pályán. Jelenleg ez számomra kikapcsolódás – válaszolta a Kisvárda hálóőre.

Kifejtette, az átigazolási időszak számára a legaprólékosabb rész, amikor keresi és kutatja a az újabb tehetségeket. – A szezon közben azért jobban pörgetem a játékot, nem merülök bele a taktikába, mert elmentek két különböző, és ellenféltől függően ezeket alkalmazom. Sok időt játszom, mert a játék maga nem folyamatos, és mellette tudok egyéb más tevékenységet is folytatni – válaszolta arra a kérdésünkre, mennyi idejét viszi el az FM.