NB-s edzésmunkával és rengeteg fiatallal készül a HFC

Egyelőre nem cél az azonnali visszajutás. Az anyagi gondok rányomták a bélyeget a klub szereplésére.

– A szakmai okok boncolgatásakor különválasztanám az őszt és a tavaszt. Amikor ősszel átvettem a kispadot, egy önbizalomhiányos, viharvert együttes élére kerültem, mely 4 ponttal, győzelem nélkül állt a bajnokságban. Mindent megtettem, hogy felrázzam őket az apátiából, de csodát nem lehetett tenni, különösen azzal együtt, hogy erőnléti és képességbeli gondokat is tapasztaltam. Így is szereztünk még két győzelemmel és egy döntetlennel 7 pontot a szünetig, azaz 11 ponttal mehettünk a téli pihenőre. Januárban és februárban azzal együtt is próbáltuk rendezni a sorokat, hogy a nyilvánvalóvá vált anyagi nehézségek egyre komolyabb működési problémákat okoztak a felnőttcsapat háza táján – hangsúlyozta a Promenád.hu-nak adott nyilatkozatában Szűcs Róbert, a HFC vezetőedzője. Szerdán a klub közleményt is adott ki az ügyben, amelyben többek között megerősítették a vásárhelyiek mesterét a helyén. Korábban a csfoci.hu is beszámolt róla: jelentős anyagi nehézségek korlátozták a HFC eredményességét, amely közel két és félszer kevesebb pénzből gazdálkodhat, mint az NB III-as élcsapatok: az anyagi problémák pedig kihatottak a szereplésre is.

Mindezek mellett Szűcs Róbert azt mondta, közel fél tucat megélhetési, álprofi futballistától váltak meg a télen, viszont hiába szerették volna, hogy Faggyas Milán és Ablonczy Gerjén maradjon, a vásárhelyiek őszi 16 góljából 13-at jegyző duó olyan ajánlatot kapott, amellyel lehetetlen volt versenyeznie az anyagilag nehéz lábakon álló HFC-nek. -– Bíztam a lokálpatrióta mentalitásban, és ez működött is a rendkívül kemény felkészülést követően. Az első hét tavaszi mérkőzésből ötöt behúztunk, és visszakapaszkodtunk a tabellán. Aztán azonban olyan belső probléma lépett fel, amit edzőként nem sikerült kiszűrnöm, hogy úgy fogalmazzak, kukac került az almába. Meg kell jegyeznem, az álprofi játékosokban kellett ekkor is igazán nagyot csalódnunk annak a vesszőfutásnak az idején, amikor a következő hat mérkőzésből ötöt veszítettünk el egy iksz mellett, és tulajdonképpen – bár matematikailag az utolsó fordulóig megőriztük az esélyt – itt és ekkor buktuk el a bennmaradást. Az is az igazsághoz tartozik, hogy akadt néhány olyan futballista, akiket télen igazoltunk, és a felkészülés végeztével ellenőrizhetetlen sérülést jelentettek, ők egyértelműen becsapták a közönséget. Több ifjú vásárhelyi futballista is dolgozott velünk tavasszal, de őket nem lehetett egyszerre a mély vízbe dobni, hiszen az inkább káros, semmint hasznos lett volna a fejlődésük szempontjából. Óvatosan, körültekintően fiatalítgattunk – tette hozzá Szűcs Róbert.

A Promenád.hu megjegyzi, rengeteg múlik majd azon, hogy a helyi közösség mennyire áll oda a gyakorlatilag csődhelyzet felé táncoló klub és a vásárhelyi labdarúgás mellé, hiszen megfelelő anyagi háttér nélkül reménytelennek tűnik a visszakapaszkodás. Szűcs Róbert megjegyezte, továbbra sem tudják felvenni az anyagi versenyt más rivális klubokkal, így néhány évnyi, szisztematikus munkával térnének vissza az NB III-ba, ám ehhez türelemre és időre van szükségük.